Het raadsel van de krijttekens

We hadden ze al vaker gezien bij Duitse voordeuren: bijzondere tekens. Wat cijfers, een sterretje, een paar letters. Soms met verf aangebracht, soms met kalk op een zwarte strip, soms met gekleurd krijt. Wat zou het toch betekenen? Steeds namen we ons voor het eens uit te zoeken, maar zoals dat gaat: het kwam er niet van.

Tot we gisteren op ons eigen tuinhek diezelfde tekens ontwaarden. Nu waren ze niet meer te negeren. Hadden ze te maken met het ingewikkelde Duitse gescheiden-afval-inzamelbeleid? Waren het dieventekens of markeringen  om aan te geven dat er buitenlanders wonen? Tijd voor een onderzoekje.

Half Duits

Handig dan als je een broer hebt die na zoveel jaar onderhand half Duits is. “Een driekoningengroet”, zei hij prompt. Nee joh, lachte ik zijn suggestie weg, ze staan er het hele jaar!

Maar hij bleek wel degelijk gelijk te hebben.

Even googelen door broerlief bracht de volgende informatie naar boven: de krijttekens zijn een heel oude Duitse (en Oostenrijkse) traditie. De tekens worden altijd rond Driekoningen op deuren en hekken aangebracht om de bewoners heil te wensen.

Wat betekenen de tekens?

Bovenaan zie je de cijfers van het jaarhonderd, onderaan die van het jaar – beide 20 in dit geval. Na het sterretje zie je met een beetje fantasie de letters C, B en M. Dit is een afkorting van de Latijnse spreuk: Christus Mansionem Benedicat, Christus zegene dit huis.

En gezegend voelen we ons, daar boven op onze berg. Wat een mooie, warme traditie! Nu voelen we ons nog weer meer thuis.

En wie heeft die tekens dan gezet? Waarschijnlijk één van de Drie Wijzen die we dit weekend door het dorp zagen lopen, maar zeker weten doen we dat natuurlijk niet. Maar wat is er mooier dan een mysterie dat een beetje raadselachtig blijft?

 

Vertaal / Translate »